Devastatorul cutremur cu magnitudinea de 7 grade pe scara Richter care a lovit insula Haiti la începutul anului 2010, s-a produs la doar 18 luni de la declanşarea uraganelor şi furtunilor tropicale care au măturat aceeaşi insulă. Un alt cutremur cu magnitudinea de 6,4 grade produs în Taiwan în anul 2009, s-a declanşat la doar 7 luni după trecerea prin zonă a taifunului Morakot.
Pentru a verifica legăturile dintre precipitaţii abundente şi cutremure, profesorul Wdowinsli a cercetat relatările din ultimii 50 de ani referitoare la cutremurele şi inundaţiile din Taiwan.
A descoperit aşadar un alt cutremur de 7,6 grade produs în anul 1999, la un interval de trei ani după inundaţiile provocate de taifunul Herb. Totuşi, în urma cercetărilor a reieşit că seismele nu au fost amplşificate de greutatea solului îmbibat de apă, ci de acumulările de aluviuni aduse în oceane de eroziunea solului provocată d eploile abundente.
Cantitatea crescută de aluviuni a presat peste punctele de suprapunere ale plăcilor tectonice, ceea ce a influenţat decisiv atăt provcarea cât şi amplitudinea seisemelor.
Sursa: National Geographic